Dünya üzerinde herkesin görüşleri farklıdır ve bizler bunları internet ortamında çoğu platform üzerinden dile getiriyoruz. Bizlere göre doğru olanlar hakkında paylaşımlar, yorumlar yaparak sosyal mecralarda izler bırakıyoruz ve çoğu zaman bu bilgilerin doğruluğunu kanıtlamaya dahi ihtiyaç duymadan paylaşıyoruz. 

Paylaşılan her görüşe dönüt olacak şekilde cevaplar alıyoruz, kimisi bizi onaylar kimisi ise onaylamayan karşıt dönüşler oluyor. Tüm bu dönüşler bir akışın içerisine girerek bir ortam hazırlıyor işte bu ortama yankı odası ya da medya yankı odası adı veriliyor. 

Yankı Odası Nedir?

Yankı odasının tanımı şu şekildedir , “Bilgi, fikir veya inançların tanımlı bir sistemde iletişim ve tekrarla güçlendirildiği bir durumun metaforik bir tanımlamasıdır. Burada, duvarlardan yankılandığı akustik seslerin yankı odası veya yankılanma odası ile bir analoji söz konusudur. Bir medya yankı odası içinde, kaynaklar genellikle tartışmasızdır ve karşıt görüşler sansürlenir veya yetersiz temsil edilir.” . 

Yankı Odası Etkisi Nedir?

Yankı odası etkisi tanımı, “Aynı düşünce etrafında birleşen insanlara sunulan bilginin o düşüncenin etrafında bulunan sınırlı alanda kalması, aynı görüşteki düşüncenin pekiştirilerek hiç sorgulanmadan benimsenmesi ve gerçeğin kendisinin inanılmaz bir haline dönüşmesidir.” 

Sosyal mecralardan Facebook, Twitter ve Google vb. kullanıcılarına kişisel deneyimler sunmak amacıyla algoritmalarını kullanıcılarıyla uyumlu hale getirerek hareket eder. Ve bu durum bizlerin birer filtre balonuna hapis yaşamamıza sebep olur. 

Yankı Odası ve Etkisinin Hayatımızdaki Yeri 

Dünya üzerindeki sosyal medya kullanıcılarının yankı odası etkisine girmesi istemediği yorumları, mesajları, paylaşımları gizleme hakkı tanıyor. Bu şekilde kullanıcı karşı görüşlere karşı kendisini kapatarak kutuplaşmasına yol açar, sosyal mecra içerisinde aynı görüşlerin kutuplaşması hepimize bu sayede olağan gelmektedir. 

Yaşanan kutuplaşmalar her ne kadar bizlere normal gelse de kişilerin farklı görüşlere karşı kendilerini kapatmaları zamanla olumsuzluklara yol açacaktır. Kullanıcının kendi kabuğuna çekilerek evrensel olduğunu kabul etmesi zamanla yalnızlığa ve yanlışlıklara sürükleyecektir.  Evet yankı odası etkisi olumsuz olan her şeyden bizleri uzaklaştırıyor fakat dünyaya kapalı hale gelmemize de olanak sağlıyor. Kişilere özgün içerikler üretme ve tasarlama hakkı sunarak sınırsız bir güç veren ütopyaya dönüşmüştür. 

Tüm ortaya çıkan kişiselleştirmeler aslında internet kullanıcılarının tüm verilerinin bilindiği ve bizlere çok yakın olduklarının göstergesidir. Bizleri kendimizden bile daha iyi tanıyan internet ortamı gerçekten gözümüz kapalı güvenebileceğimiz bir ortam mı, işte bu belirsiz.

Kaynakça

  • Kişiselleştirilmiş Çevrimiçi Haber Akışının Yankı Odası Etkisi, Filtre Balonu ve Siberbalkanizasyon Kavramları Çerçevesinde İncelenmesi (Bilge Narin)
0 Shares:
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da hoşunuza gidebilir
Okumaya Devam Et!

GÜLÜMSEMENİN GÜCÜ

“Gülümse, kalbin ağrıyor olsa da. Sadece gülümsersen, hayatın hala değerli olduğunu göreceksin.” Nat King Cole Neden gülümseriz? Planlamadan…